.:: آشنایی اجمالی با پروشات باقری مسعود زاده ::.
  • عضو انجمن مامایی کرمان
  • عضو انجمن مامایی شیراز
  • 18 سال سابقه کار
  • نماینده انجمن بند ناف رویان
  • شماره نظام مامایی: 9183
  • فارغ التحصیل در سال 1375 از دانشگاه کرمان

brfeed

فواید وضرورتهای تغذیه کودک با شیر مادر

آیات واحادیث در مورد شیر مادر

آیه 233 سوره بقره:
مادرانی که می خواهند به نحو کامل به فرزندان خود شیر دهند لازم است 2 سال تمام آنها از پستان خود شیر دهند و در این مدت بر پدران است که خوراک و پوشاک آنان را به اندازه متعارف فراهم سازند.
حضرت رسول اکرم (ص):
برای کودک شیری بهتر از شیر مادرش نیست.
حضرت امیرالمومنین (ع):
کودک با هیچ شیری تغذیه نمی شود که به اندازه شیر مادر خویش مبارک و با برکت باشد.
حضرت امام جعفر صادق (ع):
حد ضروری شیر دادن 21 ماه است و آنچه کمتر از این مدت شیر داده شود ستمی است که بر کودک رفته است.
حضرت امام جعفر صادق (ع):
زن در دوران بارداری، زایمان، شیر دادن اجر مجاهد در راه خدا را دارد و اگر در این میان بمیرد برای او اجر شهید است.
شیر مادر یک سرمایه ملی است و ترویج تغذیه با شیر مادر گامی در جهت استقلال و خودکفایی میهن اسلامیمان است.
پدر و سرپرست کودک برای بهره مند ساختن کودک از شیر مادر مسئولیت دارد.
در رهنمودهای اسلامی چیزی فراتر از هم اتاقی، یعنی در واقع هم آغوشی مادر و نوزاد مطرح است.
شیر دادن از پستان جهاد در راه خدا و مایه خشنودی پروردگار است لذا باید شیر دادن به عنوان یک ارزش والا مایه سربلندی و افتخار بانوان با اعتقاد باشد.
ترویج تغذیه کودکان با شیر مادر یک مسئولیت فردی و اجتماعی برای همه کسانی است که نسبت به جامعه، کودکان و آینده کشور احساس مسئولیت می کنند.
تضمین سلامت کودکان، بدون بهره گیری آنان از شیر مادر یک تصور دور از واقعیت است.
غذایی را (شیر مادر) که دست قدرت و حکمت و علم بی انتهای خدا برای کودک ساخته و به او هدیه کرده است، نمی توان با غذایی که کارخانجات شیر خشک با انگیزه های اقتصادی و جلب منافع مادی می سازند، مقایسه کرد.
حمایت مادران از نظر فکری و جسمی در اولین نوبت شیردهی از عوامل مؤثر بر شیردهی موفق است.
حمایت همه اعضای خانواده به ویژه همسر از عوامل مؤثر در تداوم شیردهی موفق است
شروع هر چه سریع تر شیردهی پس از زایمان (30 دقیقه اول) از عوامل مؤثر بر شیردهی موفق است.
مقدار و ترکیب آغوز متناسب با نیازهای نوزاد در روزهای اول پس از تولد می باشد و نیاز به ماده غذایی کمکی دیگر نمی باشد.
آغوز اولین واکسنی است که انسان در برابر ابتلا به بیماری ها دریافت می نماید.
میزان ترشح آغوز 40-10 میلی لیتر در شبانه روز است و همین مقدار نیازهای نوزاد را برآورده می کند.
آغوز به دلیل دارا بودن خواص منحصر به فرد باید حتماً به نوزاد داده شود.
شیری که از اواخر دوران بارداری تا پنج روز پس از زایمان ترشح می شود، آغوز نامیده می شود.
میزان پروتئین و املاح آغوز چندین برابر بیشتر و میزان مواد قندی و چربی آن کمتر از شیر مادر پس از هفته دوم می باشد.
آغوز علاوه بر ویژگی های غذایی، دارای خواص منحصر به فرد ایمنی زاست و باعث مصونیت از بسیاری از بیماری ها می شود.
آغوز حاوی مقادیر زیادی آنتی کور و ایمونوگلبولین است و نوزاد را در برابر عوامل بیماری زای محیط خارج از رحم پشتیبانی و سلامت او را بیمه می کند.
آغوز سلاح لازم را برای کودک تازه متولد شده به همراه دارد تا او را در رویارویی با عوامل بیماری زای محیطی یاری کند.
مادران شیرده روزانه 4-3 واحد میوه نیاز دارند.
مادران شیرده روزانه 5-4 واحد سبزی نیاز دارند.
مادران باردار روزانه 4-3 واحد شیر و لبنیات نیاز دارند.
مادران شیرده روزانه 10-8 لیوان آب مصرف نمایند.
طولانی بودن مدت تماس مادر با شیرخوار از عوامل مؤثر در تداوم شیردهی موفق است.
اظهار نظرهای نادرست اطرافیان در مورد ناکافی بودن شیرمادر و یا رشد شیرخوار از عوامل مضّر برای شیردهی است.
شیرمادر در ابتدای هر نوبت شیردهی، آبکی و رقیق و شیر انتهایی دارای غلظت، چربی و پروتئین بیشتری است.
در 6 ماه اول پس از تولد اگر روزانه حدود 20گرم و 6 ماه دوم عمر روزانه 15 گرم به وزن شیرخوار اضافه گردد نشانه کافی بودن شیر مادر می باشد.
برای جمع آوری شیر مادر بجای ظروف شیشه ای از ظروف پلاستیکی استفاده گردد تا خاصیت ایمنی شیر مادر محفوظ بماند.
شیر مادر در حرارت اتاق، برای مدت 4 ساعت قابل استفاده است.
شیر مادر برای مدت 48 ساعت در یخچال قابل نگهداری است.
برای منجمد کردن شیرمادر، 3/4 ظرف، از شیر مادر پرشود و 30 دقیقه آن را در یخچال و سپس در فریزر بگذارید.
شیر منجمد در جایخی یخچال تا 2 هفته و در فریزر خانگی تا 3 ماه و در فریزرهای صنعتی تا 6 ماه قابل نگهداری است.
در سن کمتر از یک سال، نباید به شیرخوار شیر گاو (شیر پاستوریزه) داد و در صورت نیاز به شیر کمکی، باید شیرخشک که همان شیر گاو تغییر داده شده است، استفاده نمود.
شیرمادر بهترین مواد مغذی را برای شیرخوار فراهم می سازد.
تنها ماده غذایی که به طور اختصاصی برای بشر فراهم شده است، شیر مادر می باشد.
شیر مادر بهترین ماده غذایی برای رشد، سلامتی و تکامل شیرخوار است و فواید آن در تمام طول عمر و برای سنین بعدی پایدار می ماند.
مقادیر پروتئین، چربی و کربوهیدرات موجود در شیر مادر کاملاً متفاوت با سایر شیرهاست و ویژه فرزند انسان است.
شیر گاو و شیر خشک نمی توانند ویژگی های انحصاری شیر مادر برای تکامل مغز فرزند انسان را داشته باشند.
مواد مغزی موجود در شیر مادر براساس نیازهای بدن فرزندش می باشد، در حالی که هیچ شیر دیگری نمی تواند از چنین ویژگی برخوردار باشد.
شیرمادر باعث ارتقای رابطه عاطفی بین مادر و کودک می شود.
عدم شیردهی خطر سرطان سینه را در خانم ها افزایش می دهد.
افرادی که با شیر مادر تغذیه می شوند نسبت به سایر افراد از بهره هوشی بالاتری برخوردار هستند.
شیر مادر حاوی مواد ایمنی زای مناسب برای تقویت سیستم ایمنی و پیشگیری از بیماری ها است.
آهن و روی موجود در شیر مادر بهتر از املاح موجود در سایر شیرها در بدن شیرخوار جذب می شوند.
شیر مادر در نوزادان نارس دارای ترکیبی ویژه این نوزادان می باشد.
عدم شیردهی باعث افزایش خطر ابتلا به سرطان تخمدان در خانم ها می شود.
تغذیه با شیر مادر باعث کاهش احتمال ابتلا به آسم در سنین بعدی می شود.
ابتلاء به عفونت گوش میانی در شیرخوارانی که باشیر مادر تغذیه می شوند، سه تا چهار برابر کمتر از سایر کودکان است.
شیرخوارانی که با شیر مادر تغذیه می شوند، تا بیست و پنج برابر کمتر از سایر شیرخواران به اسهال مبتلا می شوند
آرامش روحی مادر، مکیدن های مکرر شیرخوار، عدم استفاده از پستانک و شیشه، تغذیه انحصاری با شیر مادر در ماه های اول پس از تولد نقش مهمی در افزایش شیر مادر دارند
سوپ جو، ماش، گرمک، بادام، شنبلیله، شیر، زیره، رازیانه و بادیان در افزایش شیر مادر مؤثر هستند.
مواد غذایی حاوی کافئین مانند قهوه، نوشابه¬های گازدار و چای ممکن است باعث بی قراری و کم خوابی شیرخوار شود.
مصرف سس های تند، غذاهای پرادویه و گوجه فرنگی ممکن است باعث بروز واکنش های حساسیتی در شیرخوار گردد.
اگر در 6 ماه اول زندگی، تشنگی شیرخوار با دادن آب، برطرف شود، تمایل وی به شیر مادر کم می شود.
دادن آب قند یا آب نبات به شیرخوار منجر به سیری کاذب و کاهش میزان شیردریافتی و درنهایت اختلال رشد جسمی و تکامل مغزی خواهد شد.
تنها ماده غذایی که بطور انحصاری ویژه انسان خلق شده، شیر مادر می باشد. آیا هیچ ماده غذایی دیگری در جهان می شناسید که چنین ویژگی داشته باشد؟
شیر مادر تأمین کننده مواد قندی، چربی و پروتئین مورد نیاز شیرخوار می باشد.
کودکانی که در سنین شیرخواری با شیرمادر تغذیه می شوند، نسبت به سایر کودکان استخوان های مقاوم تری دارند.
شیر مادر اثرات مفید متعددی در سلامتی روده ها در دوران شیرخواری و حتی در سنین بعدی دارد.
شیرخوارانی که باشیر مادر تغذیه می شوند در سنین بعدی کمتر از سایر شیرخواران در معرض ابتلا به چاقی می¬باشند.
شیر مادرخواران کمتر از شیرخوارانی که با شیشه تغذیه می شوند در معرض خطر حملات قلبی- ریوی هستند.
تکامل ذهنی و حرکتی منجمله تکامل بینایی و گفتاری کودکانی که در اوایل عمر با شیر مادر تغذیه می شوند، سریعتر از سایر کودکان می باشد.
شیر مادر نقش یک آرام بخش طبیعی برای شیرخوار دارد.
شیر مادر نقش یک آرام بخش طبیعی برای مادر دارد.
شیرخوردن شیرخوار باعث آرامش روحی و رفع خستگی مادر می شود.
شیرخوارانی که با شیرمادر تغذیه می شوند. از سلامتی جسمی و روحی بیشتری برخوردارند.
شیر مادر نوعی تسکین دهنده ی طبیعی درد برای شیرخوار است.
شیر مادر باعث افزایش استراحت و افزایش میزان خواب شیرخوار می گردد.
شیرمادر باعث افزایش مدت خواب پدر هم می شود.
شیر مادر دارای خواص ضد میکروبی است.
مصرف شیر مادر به تکامل طبیعی فک و دندان ها کمک می کند.
کودکانی که با شیر مادر تغذیه می شوند، دندان های مرتب تری خواهند داشت و کمتر نیاز به ارتودنسی پیدا می کنند.
کودکانی که از شیر مادر استفاده می کنند، تکامل گفتاری بهتری دارند.
کودکانی که با شیرمادر تغذیه می شوند کمتر در معرض خطر حساسیت های مختلف هستند.
میزان برگشت شیر از معده به مری (ریفلاکس) در شیر مادرخواران کمتر از سایر شیرخوران است.
شیر مادر حاوی هورمون های مؤثر بر رشد می باشد.
افرادی که در دوران شیرخواری از شیر مادر استفاده می کنند در سنین بعدی کمتر از سایرین در معرض خطر ابتلا به بیماری مولتیپل اسکلروز (MS) خواهند بود.
شیرخوارانی که باشیر مادر تغذیه می شوند از تعامل اجتماعی بهتری برخوردارند.
عفونت ادراری در شیر مادرخواران کمتر از سایر شیرخواران است.
مکیدن سینه مادر باعث ارتقاء کیفیت تطابق دست و چشم شیرخوار می شود.
شیردهی، مادر را در برابر کم خونی فقر آهن محافظت می کند.
تغذیه انحصاری با شیر مادر، امکان ابتلا به عفونت های حاد تنفسی را تا 5 برابر و احتمال مرگ و میر ناشی از این بیماری ها را تا 4 برابر کاهش می دهد.
شیردهی باعث افزایش اعتماد به نفس مادر و ایجاد حالات روحی مناسب در وی می شود.
شیر مادر، یک آنتی بیوتیک طبیعی برای زخم های سطحی است.
آنان که در دوران شیرخواری از شیر مادر بهره مند بوده اند بمراتب بیش از آنان که از این نعمت خداداد محروم بوده اند بهنگام سالمندی از سلامت دستگاه قلب و عروق برخوردار خواهند بود.
در دنیای ما تاکنون داروئی که ضریب هوشی کودکان (IQ) را افزایش دهد ساخته نشده است اما شیر مادر تنها دارویی است که این ضریب را تا 8 واحد افزایش می دهد.
اگر همه کودکان در زمان ما، از شیر مادر استفاده کنند سالیانه از بیش از یک میلیون مرگ کودکان در جهان پیشگیری خواهد شد.
تغذیه انحصاری با شیرمادر مربوط به 6 ماه اول زندگی است.
شیردادن در شب از عوامل عمده افزایش سطح ترشح هرمون پرولاکتین و موجبی برای افزایش شیر مادر و تداوم شیردهی است.
شیرمادر برای کودکان نارس بهترین و مناسب ترین غذا است.
یکی از مهمترین نکات برای شیردهی موفق آرامش روان مادر می باشد.
مکیدن مکرر شیرخوار، به طور مستقیم باعث افزایش شیر مادر می شود.
در طی شش ماه اول شیردهی، مادر روزانه نیاز به 500 کیلو کالری انرژی اضافی از طریق مواد غذایی دارد.
مصرف سیر، پیاز و برخی ادویه جات توسط مادر شیرده، باعث تغییر مزه شیر شده واحتمال دارد شیرخوار از مصرف شیر مادر خودداری نماید.
یکی از عوامل مهم مؤثر در بی قراری های شبانه شیرخوار، وجود تنش های عصبی و اضطراب در مادر شیرده می باشد.

آدرس: راور خیابان امام خمینی کوچه 25
ساعات کاری: عصر ها از ساعت 5 الی 9
پست الکترونیکی: proshat_bm_zadeh@yahoo.com
تلفن : 5585 3372 | موبایل : 09139973492